Strona główna » Produkty pszczele » Pierzga pszczela 200 g
Nowość
Pierzga pszczela 200 gPierzga pszczela 200 g
Pierzga pszczela 200 g
Pierzga pszczela 200 g

Pierzga pszczela 200 g

Cechy produktu

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 48 godzin

Koszt wysyłki: od 18,00 zł

Stan magazynowy:

Stan produktu: Nowy

70,00 zł

Historia ceny

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela, inaczej chlebek pszczeli, powstaje z połączenia pyłku kwiatowego z wydzieliną pszczół. Owady pobierają pyłek, który następnie transportowany jest do ula i mieszany ze śliną i miodem. Później mieszanka ubijana jest w plaster, w którym dochodzi do fermentacji mlekowej.

Pierzga pszczela występuje w postaci zaokrąglonych grudek o brązowej barwie i nieregularnym kształcie. W smaku jest raczej słodka, choć możemy wyczuć w niej kwasowe nuty smakowe.

Wartości odżywcze

Pierzga stanowi źródło cennych składników odżywczych, dlatego też cechuje się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. W składzie pierzgi możemy znaleźć:

  • węglowodany,
  • białko i aminokwasy egzogenne,
  • tłuszcze nasycone,
  • tłuszcze nienasycone,
  • witaminę A,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę B3,
  • witaminę B6,
  • witaminę B7,
  • witaminę B12,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • krzem,
  • potas,
  • mangan,
  • miedź,
  • sód,
  • cynk,
  • selen.

Pierzga pszczela 100 g miód pyłek Pasieki Wędrowne z Doliny Noteci EAN (GTIN) 5904405336984

Jak dawkować pierzgę?

Zalecana dzienna dawka pierzgi pszczelej dla osoby dorosłej wynosi około 40 gramów, czyli równowartość jednej łyżki stołowej.

Pierzgę można również podawać dzieciom, jednak nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia – pierzga jest bezpieczna pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na produkty pochodzenia pszczelego.

Jak pierzga wpływa na nasze zdrowie?

Pierzga, ze względu na bogactwo składników odżywczych, stanowi składnik gotowych suplementów diety dostępnych w aptekach. Mimo że nie jest tak popularna, jak miód, to coraz chętniej stosowana jest przede wszystkim w celu poprawy ogólnej odporności organizmu. Pierzgę możemy też spożywać samodzielnie lub wykonać z niej prozdrowotny napój. Przepis znajdziecie w dalszej części artykułu.

Pierzga wzmacnia organizm

Pierzga pozytywnie wpływa na nasz układ immunologiczny, dlatego też szczególnie zalecana jest w okresach spadku odporności, a także w czasie rekonwalescencji po zabiegach i operacjach. Warto ją również przyjmować w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego, a także przy anemii i niedoborach witamin lub składników mineralnych. Dzięki właściwościom bakteriobójczym może skracać np. okres trwania przeziębienia.

Pierzga na układ nerwowy

Pierzga pszczela pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Badania naukowe wskazują, że może wspomóc leczenie stanów depresyjnych oraz dodaje energii w przypadku przewlekłego zmęczenia.

Pierzga wpływa również na nasze ogólne samopoczucie psychiczne oraz wspomaga sprawność intelektualną.

Pierzga wspiera układ pokarmowy

Chlebek pszczeli poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego – przede wszystkim reguluje jego pracę, przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza wątrobę. Produkt od pszczół może być stosowany w czasie leczenia wrzodów żołądka. Pomoże również przy nawracających zaparciach oraz biegunkach.

Pierzga na układ krążenia

Pierzga może pomóc nam w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym hamuje rozwój jednej z chorób cywilizacyjnych – miażdżycy. Pierzga stosowana jest również przy chorobach serca oraz nadciśnieniu.

Pierzga na układ moczowo-płciowy

Substancje odżywcze zawarte w pierzdze wspierają pracę nerek, prostaty oraz cewki moczowej.

Pierzga odtruwa

Pierzga znana jest również z silnych właściwości antybakteryjnych, dlatego też może naturalnie wspierać nasz organizm przy zatruciach. Dzięki temu, że działa oczyszczająco na wątrobę, to również zaleca się jej stosowanie w leczeniu choroby alkoholowej.

Pierzga wspiera proces odchudzania

Produkt od pszczół może naturalnie wesprzeć proces utraty zbędnych kilogramów masy ciała. Oczywiście nie zastąpi nam aktywności fizycznej oraz zbilansowanej diety, jednak przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt oraz wpływa na redukcję komórek tłuszczowych. W czasie odchudzania zaleca się przyjmowanie maksymalnie jednej łyżki stołowej pierzgi. Najlepiej rozpuścić ją w wodzie oraz spożywać na czczo.

Pierzga regeneruje skórę

Chlebek pszczeli wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Pierzga dodawana jest do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Możemy z niej również wykonać domowe maseczki. Dzięki substancjom odżywczym wpłynie ona na nawilżenie i regenerację naskórka, poprawi koloryt cery oraz zredukuje cienie pod oczami. Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że pierzga zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Żródło: e-zdrowie.pl

Pierzga pochodzi z Pasiek Wędrownych z Doliny Noteci.

Kraj pochodzenia: Polska. 

Masa netto: 200 g.

Na innej aukcji dostępna jest pierzga o pojemności 100 g.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Copyright 2024 pasiekiwedrowne.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: osv.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu